Stephane Hessel

Posted: 24/06/2011 in tot un personatge

Ara és fàcil parlar de l’Stephane Hessel, gràcies a ell tots hem reconegut que estem indignats!

La primera vegada que vaig sentir parlar d’ell va ser a Catalunya Ràdio. A “El matí de Catalunya Ràdio” en Manel Fuentes li feia una entrevista  el passat 30 de març i jo vaig quedar enlluernada, era un savi que parlava dels drets del poble.

Va néixer a Berlín l’any 1917, però des dels set anys ha viscut a París. L’any 1939, quan començava els estudis superiors va ser mobilitzat i aviat es va unir a la resistència francesa. Va ser empresonat per la Gestapo l’any 1944 i reclòs als camps de concentració de Dora-Mittelbau i de Buchenwald, on va escapar de la mort. L’any 1948 va ser un dels redactors de la Declaració Universal dels Drets Humans.

Després del èxit del seu anterior llibre “Indigneu-vos”(Editorial Columna/Destino), del què s’han venut 25.000 llibres en català i 450.000 en castellà, enguany publica un nou llibre: “Comprometeu-vos”. No es tracta d’un manifest com “Indigneu-vos” en el què insta als indignats d’arreu del món a fer un pas més enllà i lluitar contra la incertesa laboral, l’especulació immobiliària, la corrupció, el retrocés en de les conquestes socials… Aquesta vegada s’edita una conversa  de 90 pàgines entre Hessel el jove activista ecologista francès Gilles Vanderpooten en la què tots dos reflexionen al voltant de les sortides que poden tenir els joves davant de la situació de col·lapse que viu avui en dia la societat. Hessel ens demana que fem un pas més, que ens comprometem per canviar les coses i ens dona aquests missatges:

“Ha arribat l’hora d’actuar. Els reptes han de comprometre la responsabilitat que ens és pròpia. La nostra capacitat per indignar-nos pot i ha de portar-nos a accions constructives”

 “No n’hi ha prou amb indignar-se davant la injustícia del món, com si es tractés d’un vast panorama… La injustícia es presenta davant la meva porta, ara, de manera immediata”

“Comprometre’s significa obrir-se al món que ens envolta. Suposa dir, en contra del determinisme històric, que hi ha coses per inventar. És el contrari del derrotisme i la resignació”

“Hem d’aconseguir no el millor dels mons, sinó un món viable”

Aquí podreu sentir una entrevista amb el personatge

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s