nada

Posted: 10/07/2011 in llibres

L’últim llibre que he llegit es diu “Nada”, de l’autora danesa Jane Teller. Es una novel·la controvertida i polèmica que va obrint debats allà on es llegeix i que, en la meva opinió, ha aprofitat la censura i les males crítiques per a aconseguir notorietat i situar-se al capdavant de les llistes de llibres més venuts a Europa.

En un principi el protagonista d’aquesta història, diuen que, és en Pierre Anthon: un noi que davant una decepció decideix enfilar-se a un arbre amb l’argument de que no hi ha res important en aquesta vida i que tots acabarem de la mateixa manera (morint). Els seus companys de classe decideixen baixar-lo, primer a pedrades i després fent una pila amb les coses que per a ells tenen més importància amb la intenció de demostrar-li que tothom pot trobar alguna cosa que doni sentit a la seva vida.

A mesura que he anat llegint he descobert que el protagonista no és en Pierre Anthon, ni tan sols la narradora (l’Agnès), sinó el grup de companys del nen que es nega a baixar del pruner i els llença prunes i missatges filosòfics  alhora.

Segons la escriptora, els objectes que aportaven els nois a la “muntanya de significat” eren coses senzilles (malgrat ser molt importants per a ells) però va arribar un moment en què la història va començar a cobrar vida pròpia i on, de sobte, les aportacions que havien de fer els nens eren cada vegada coses més valuoses i compromeses, fins al punt d’haver de “sacrificar” coses com la fe, l’amor a la pàtria o la seva integritat.

La gràcia d’aquest llibre està en descobrir quina serà la següent “donació” que hauran de fer els nois per dotar de “significat” a la pila d’objectes, ja que cada vegada que toca fer la següent aportació es nota la ràbia que acumulen i el desig de despullar al company de la cosa que li sigui més preuada.

En la meva opinió, el que en un principi havia de ser un llibre que instruís als adolescents sobre les coses importants de la vida es va convertint en una mena de novel·la de misteri amb un final catastròfic on es demostra que “o estàs amb el grup o …”

Feu click aquí i podreu veure l’entrevista que “pàgina 2” de rtve ha fet a Jane Teller.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s