FELIÇ DIADA NACIONAL DE CATALUNYA

Posted: 11/09/2011 in molt personal

Aquest és un dia molt especial per a la majoria de nosaltres.

Avui es commemora la caiguda de Barcelona el 1714 a davant de les tropes de Felip V, després d’un llarg període lluitant per mantenir les nostres institucions i els nostres drets.

Tot va començar l’any 1700, quan el rei Carles II (de la Casa d’Àustria) va morir sense descendència. Al seu últim testament va deixar la corona a Felip d’Anjou (de la Casa dels Borbons), qui va ser proclamat Felip V de Castella i IV d’Aragó.

No tots estaven d’acord amb aquesta decisió: la Casa d’Àustria va proclamar rei l’Arxiduc Carles d’Àustria.

Anglaterra i Holanda es van oferir a ajudar a l’Arxiduc Carles i van declarar la guerra a Felip V i a França, que li donava suport.

En un principi, els catalans no van qüestionar el regnat de Felip V però poc després (tement pel seu govern) Catalunya, l’Aragó i València van donar suport a l’Arxiduc Carles, amb la promesa del anglesos de que, si s’aixecaven en armes contra Felip V, Anglaterra els faria costat.

L’any 1705 va començar la Guerra de Successió, amb el tractat de Gènova.

Poc a poc anaven caient places i, l’any 1713 després de firmar la Pau d’Utrecht amb els francesos, els anglesos es van retirar del conflicte, deixant sola a Catalunya davant de l’exèrcit franco-castellà.

Catalunya va decidir fer un darrer esforç i no rendir-se incondicionalment a les tropes de Felip V i, el juliol de 1713, va començar el setge a la ciutat de Barcelona.

El dia 11 de setembre de 1714 va caure Barcelona, començant llavors una etapa de repressió política i cultural.”

Aquesta és la meva manera d’explicar l’origen de la nostra DIADA NACIONAL. Segurament, si busqueu una mica, trobareu llibres o articles on us ho expliquin millor, on trobareu tots els fets i personatges que són tan significatius per a nosaltres.

També trobareu a la Història altres èpoques en les que Catalunya ha estat sotmesa, privada de la llibertat que com a poble té dret. A vegades no ha calgut una guerra per fer-nos sentir privats d’aquest dret; de vegades fins i tot en democràcia se’ns dona a entendre que els nostres drets són menys importants que els de l’Estat que ens “acull”.

Amb això no vull fer un crit per la INDEPENDÈNCIA, només vull demanar que es respectin les nostres idees, la nostra llengua i la nostra Història, que es pot contemplar des de diferents punts de vista  (ja sabeu allò de “todo depende del color del cristal con que se mira”).

Ara que estem a punt de començar l’escola, amb polèmica inclosa, hem de recordar que aquest és un país que acull a tot aquell que arriba i que si no donem a conèixer allò que som (com es fa arreu del món) aviat no serem ningú.

Sempre és millor sumar que restar, per això és important donar a conèixer als altres els teus ideals i la teva llengua, a la vegada que incorpores al teu bagatge personal tot allò que els altres hi vulguin aportar.

Feliç Diada!!!

Comentaris
 1. nuria ha dit:

  Un resum explicat amb poques paraules pero molt encertades, no calen més.

  Jo em quedo amb :” hem de recordar que aquest és un país que acull a tot aquell que arriba i que si no donem a conèixer allò que som (com es fa arreu del món) aviat no serem ningú”

 2. Jota Uve ha dit:

  Ho teniu fatal, porque para ser respetado hay que respetar y el gobierno catalán a tomado una deriva nacionalista e independentista que no agrada al resto de España, ni amplias capas de la poblacion catalana.
  La inmersión salvaje, las multas, la falsificación histórica….como poner los hechos de 1714 como si pasaran ayer, en un enfrentamiento contra España entre ridículo y esperpéntico. Y sobre todo la insolidaridad económica y política. Aprovechando la debilidad de los gobiernos centrales para rebañar privilegios. Hacen de Cataluña un región bastante antipática.
  Esto solo puede acabar en la independencia cuando no la expulsión de España….abogar por el seny y la concordia está lejos de todo realismo con los políticos actuales y la llamada sociedad civil y cultural que monopoliza los medios de comunicación en catalán. Son su ocio y su negocio.

 3. nuria ha dit:

  Jota Uve, por lo menos aprende bien el castellano!, aunque uses un corrector ortográfico hay cosas que no se corrigen, por ejemplo es “ha tomado” y no “a tomado”, es “a amplias capas” no “amplias capas”, te falta la preposición… y por no hablar de la puntuación empleada que está fatal, pero no me quiero extender…

  La ortografía dice mucho de nuestra cultura o de nuestra “culturilla”.

  Ay, ay!!

  Y en cuanto al contenido del comentario de Jota Uve… pues es tan ridículo que me produce una carcajada leer tantas sandeces juntas.

  Lo escribo en castellano por si no me entiende ya que hay que ser respetuosos….

 4. susana ha dit:

  Resposta al Señor Jova Uve:
  Precisament seny i concòrdia és el que intento oferir en aquest blog, des del meu punt de vista. Un punt de vista catalanista, però no independentista; som molts els catalans que sentim que Catalunya és el nostre país, un país ubicat dintre d’un estat que sembla que no ens estima gaire, ja que ens etiqueta com a insolidaris, egoistes, salvatges i falsificadors de la Història.
  No em correspon a mi jutjar la Història, però segurament amb la Història passa com amb la veritat: Qui no ofereix la seva?
  M’agradaria recordar-li la SEVA “oda a España”, publicada al SEU blog el mes de juliol de 2007 (http://jotauve.blogspot.com/2007/06/oda-espana.html) i preguntar-li: encara pensa el mateix?

 5. Anònim ha dit:

  a mí me ha hecho gracia el comentario de J.V. sobretodo cuando habla de insolidaridad económica, cuando está demostrado por activa y por pasiva que Catalunya es una de las comunidades autónomas que más aporta a las arcas del estado central….
  Por otro lado, en independencia seguramente no acabará (al menos nosotros no lo veremos a menos que no avance el tema de la criogenia) pero en la expulsión de España es imposible de todas todas, simplemente por lo anteriormente expuesto, necesitan el dinero que tributa nuestra Comunidad. Una reflexión en voz alta: el gobierno catalán ha tomado una “deriva” ( y lo entrecomillo sería decir una actitud, deriva es otra cosa) independentista…. Curioso comentario, ciertamente. Simplemente el gobierno catalán EXIGE que no se modifique lo ya pactado, consensuado, legislado e integrado en la Constitución Española. No he escuchado, leído o visto jamás a ningún dirigente actual de la Generalitat expresarse en términos de independencia. De haberlo hecho, perdonadme la expresión “se hubiese liao parda”.
  Por último, la cultura catalana se ha de proteger, como la del resto de las comunidades autónomas. Una cosa es cultura y otra cosa es política. No mezclemos, no caigamos en ese error, me parece deplorable. Y una reflexión para el señor uve:

  No ofende quien quiere, sino quien puede.

  Saludos

  • Elisabeth ha dit:

   Disculpad mi torpeza, le he dado a enviar antes de rubricar el escrito anteriormente expuesto que sale como anónimo:

   Saludos nuevamente

   Elisabeth

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s